Jag har det bäst i världen. Och så har jag en Canon 6D med EF 100–400 zoom.
Stå för vad du gör, lämna inte från dig ett jobb som du inte är nöjd med. Jag är uppfödd med den mentaliteten”, berättar Ingemar Lind, naturfotograf i Tänndalen.
”Jag har funnit min plats här. Naturen är vacker och magnifik, i stort sett orörd av människan.” Men Ingemars rötter finns i Stockholm, vi återkommer till det.
Ingemar har kunskaper och erfarenheter som få andra. Först på Sveriges Radio och program som Gökottan och Pausfåglar, sen på SVT och program som Mitt i naturen, som Ingemar startade tillsammans med Gunnar Arvidsson, och Korsnäsgården med Nils Linnman. Levande historia för många djur- och naturintresserade. Andra får stilla nyfikenheten genom att googla.
”Det har varit fullt upp hela tiden sedan 1959. Först som anställd på SR och sen SVT, och det är fullt upp nu som frilans vilket jag bestämde mig för att bli redan 1980. Frilans är en verksamhetsform som verkligen passar mig som satsar på kvalitet framför kvantitet.”
Ingemar Lind, naturfotograf i Tänndalen
“Jag producerar böcker, reser på årliga på föreläsningsturnéer och håller ett hundratal föredrag per år och presenterar mina naturfotografier och filmer. Det är ett annat tempo, mer markbundet och personligt, som ger mig möjlighet att träffa olika människor och tid att utbyta intressanta erfarenheter. Jag har filmvisningar en gång i veckan under perioden februari till september, och det jag haft i 23 år och aldrig ställt in. Utom i år, på grund av Coronoapandemin.”
Ingemar föddes 1939 i Stockholm. ”Vid 7 års ålder flyttade jag med min familj till Roslagen. Jag är son till William Lind som var chef för Radiosymfonikerna och musikchef hos Sveriges Television fram till 1976. Jag var fast anställd vid Sveriges radio 1959–1980 och har sedan dess jobbat som frilansare. 1992 träffade jag min Ylva och flyttade till Tänndalen. Jag anser att jag har det bäst i världen. Jag är lyckligt gift, jag är frisk och jag kan gå ut på fjället när jag vill. Min hobby är mitt jobb och mitt jobb är min hobby. Och så har jag en Canon 6D med EF100–400 zoom.”
”Men låt mig först som sist säga detta. Att vara naturfilmare är inget yrke eller någon renodlad hobby. Det är ett sätt att leva. Jag känner mig oerhört privilegierad som får syssla med det jag helst vill. Jag får vara ute i naturen precis när jag vill och hur ofta jag vill. Jag försöker alltid tänka på det när jag gör film, att nalkas vad jag än skall skildra med hänsyn, ödmjukhet och respekt. Jag hoppas att alltid kunna göra det och att det även skall märkas i mina filmer och fotografier.”
”För mig som naturfotograf är det viktigt att ha kontroll på hela processen från bildkomposition till utskriven bild. Ett tag levde jag med alternativet att lägga ut arbetet på stan men insåg snabbt att den bästa lösningen för mig vore en skrivare, en storformatsskrivare, som ger mig den kvalitet jag vill ha på utskrifterna och den trygghet som finns inbyggd i ett bekant varumärke. För mig är den här lösningen också kostnadseffektivare, inte bara bekvämare och alltid redo. Den lokala närvaron och det personliga engagemanget på Canon Business Center var också viktigt för mitt val av skrivare som heter Canon imagePROGRAF PRO-2100.”
”Jag kan alltid lita på utrustningen jag har. Kameran jag har är oklanderlig, pålitlig som en gammal vän. Och min storformatsskrivare gör mig aldrig besviken. Den bara levererar och levererar och gör det möjligt för mig att printa den ena fina utskriften efter den andra. Här kan man säga att kvalitet och kvantitet går hand i hand. Och med det menar jag att utskriftskvaliteten alltid är rätt för mig och fotografierna jag skriver ut”, säger Ingemar Lind och fortsätter.
”Tålamod är viktigt för varje fotograf och avgörande för mig som naturfotograf. Jag väntade i årtionden på rätt ögonblick för att på bild fånga blandäktenskapet mellan blå och viträv. Det är två färgvarianter av vår fjällräv och jag ville ha en bild på dessa på en snöklädd lya. De första fjällrävar jag såg i mitt liv var just ett sådant blandäktenskap. Det var när jag gjorde min första film om detta djur för teve 1978. Det tog sedan närmare 40 år innan jag kunde fånga detta på bild. En sådan bild kan jag inte tillåta att en skrivare skulle vara i närheten av att inte göra rättvisa. Alla motiv förtjänar att behandlas med respekt från tanke till utskrift. Och kvalitet är ingenting man kan förhandla om. Antingen så är det kvalitet eller inte. Och jag levererar aldrig ett jobb som jag inte är nöjd med. Genom att använda 12 bläckpatroner blir färgerna fylligare och de svarta tonerna djupare, och utskrifterna reproducerar mina bilder på ett fullvärdigt sätt. Sen är det bara för mig att rama in dem och sälja. Med den här skrivaren kan jag också producera mina årliga almanackor som är mycket efterfrågade. Jag kan också ha två rullar i olika storlekar i skrivaren samtidigt, om jag skulle vilja.
“Och jag kan ha både blankt och matt papper i samtidigt. Skriva ut på canvas går också bra. Perfekt för kassar. Lackade utskrifter? UV-beständiga utskrifter för utomhusbruk? Det är också möjligt med den här skrivaren. Den här lösningen ger mig både arbetsro och kreativ frihet”
Ingemar Lind, naturfotograf i Tänndalen
”Jag uppskattar särskilt den personliga och snabba servicen, teamet på Canon ger omedelbart svar på mina frågor och funderingar om digitalisering och andra lösningar, och skulle jag vara i behov att service vet jag att den görs så omsorgsfullt och snabbt som möjligt. Inga krångligheter med någonting utan det som utmärker samarbetet är ett enkelt, rättframt och jordnära förhållningssätt att jobba tillsammans. Jag skulle tro att det är den effektivaste samarbetsformen, utan tvekan. Hur andra har det vet jag inte, men så är min verklighet.”